Published: 24 oktober 2017

Toelichting op onze stellingname in het Kieskompas

Op donderdag 14 november werd de Cultuurvisie besproken in de raadscommissie. Onze raadslid Jan Buurke was woordvoerder van dit onderwerp en had hierover het volgende te zeggen hoe wij als GemeenteBelangen Midden-Groningen hier naar kijken.
Allereerst wil de 4 insprekers hartelijk danken voor hun bijdrage.
Vandaag behandelen we de cultuurvisie die op basis van voor ons liggende stuk vorm en inhoud geeft aan cultuur in de meest brede zin.
In het voorwoord heeft de wethouder mooi omschreven wat cultuur inhoudt en hoe dat een belangrijk onderdeel vormt van onze samenleving. De insprekers hebben met hun verhalen laten horen dat cultuur leeft en van grote waarde is voor onze gemeente.
In de inleiding op blz. 7 wordt ook aangegeven dat cultuur van en voor iedereen is. Er wordt gesteld dat provincie brede afspraken in voorbereiding zijn. Graag hoor ik van de wethouder wanneer dit plaats gaat vinden.
We weten dat de financiële situatie de komende jaren onder grote druk staat en dat dan vaak op cultuur wordt bezuinigd terwijl in toenemende mate de waarde van cultuur in alle facetten in de samenleving in sociale en economisch aspecten wordt gezien en erkend.
Er wordt gekozen voor gebiedsgerichte aanpak waar we als GBMG ons in kunnen vinden. Visie op hoofdlijnen en niet uitgewerkte plannen. De 4 aspecten genoemd op blz. 9 sluiten aan op onze visie op cultuur. Een gebiedsgerichte aanpak waarin rekening wordt gehouden met het cultuurprofiel van een wijk of dorp in onze gemeente. Het schematische overzicht op blz. 11 geeft dat mooi aan hoe de benadering kan plaats vinden.
Dat bovenwijkse instellingen zoals het Kielzog, biblionet en Fraeylemaborg een belangrijke rol spelen in educatie en cultuur in wijken en dorpen zoals in de visie wordt beschreven is evident.
Op blz. 13 wordt aangegeven dat de de gemeente partner is in brede cultuurnetwerk. De gemeente faciliteert op verschillende manieren om de bewoners met initiatieven te ondersteunen. De 8 manieren die genoemd worden geeft de mogelijk om een rijk cultureel leven in onze gemeente te ontwikkelen.
De opvattingen op blz. 15 inzake financiering kunnen wij delen. Dat de bijdrage van cultuur moeilijk te meten is in de samenleving is duidelijk. B.v. Deelnemen aan een culturele activiteit kan veel plezier en geluk opleveren.
Mensen ontmoeten samen muziek maken of luisteren naar muziek. Het vergroot zeker je geestelijke gezondheid en door fysieke inspanning ook je gezondheid. Maar hoe meet je de invloed van culturele activiteiten en dat is lastig maar o zo belangrijk.
De uitdaging is om de komende tijd die maatschappelijke waarde te onderzoeken en meten. Het bedrijfsleven is zoals in de visie is beschreven al langer van doordrongen dat secundaire aspecten een grote rol spelen op de inzet en gezondheid van hun werknemers.
Het vertaalt zich in goede sociale en economische resultaten. GBMG vindt het van belang om die positieve invloed op de samenleving te meten om het budget voor cultuur ook voor de komende jaren veilig te stellen. Een onderzoek door het kenniscentrum kunnen we onderschrijven. De antwoorden van het college op vragen van de CU geeft meer duidelijkheid over de intentie van het onderzoek.
Een onderzoek zal de nodige kosten met zich meebrengen. Vraag aan de wethouder is het al duidelijk wat daar de kosten van zullen zijn. Graag hier meer duidelijkheid over.
De aanpak inzake participatie kunnen wij onderschrijven. Participatie is een wezenlijk onderdeel van een goed cultuurbeleid. De eerste fase van onderzoek door de culturele compagnie en cultuurcafe is een goede start om een duidelijk beeld te krijgen. De opmerking meer cultuur aan te bieden aan bewoners die moeilijk toegang hebben tot cultuur en jongeren kunnen we onderschrijven.
In de 2e ronde zijn 40 gesprekken gevoerd met individuele bewoners.
De 40 gesprekken geven een zeer summiere en uiteraard geen getrouwe weergave wat er leeft onder de bevolking. Het is een eerste aanzet om ook gemeente breed het onderzoek te vervolgen. Wij achten het nodig om dit onderzoek 3e ronde te doen om een een beleid te ontwikkelen die recht doet aan de aspecten genoemd op blz. 19. Hoe worden de kosten van het onderzoek gefinanceerd? Graag horen we van de wethouder hoe dat onderzoek plaats vindt en wat de kosten zijn.
De 4 ambities op blz. 21 kunnen wij onderschrijven. De acties en resultaten geven een bemoedigend beeld dat we op de goede weg zijn.
De afstand van de muziekschool t.o.v. sommige dorpen is vrij groot. Zijn er ook mogelijkheden om in dorpen muziekles te volgen. Graag antwoord van de wethouder over de mogelijkheden.
Een mooi voorbeeld van culturele ontwikkelingen zoals door de heer Dijkstra genoemd in zijn bijdrage in dorpen kan ook zeker project De wijk De wereld door Kielzog georganiseerd in Muntendam genoemd worden. Een succes wat zeker navolging verdient in andere dorpen en wijken. Cultuurbeleving dicht bij de bewoners!
Bij de nieuwe en bestaande ontwikkelingen missen we nog een aantal activiteiten die zeker benoemd moeten worden.
De inspreker de heer Jansen heeft al het nodige gezegd. De muziekactiviteiten die door Travaux publics in de koepelkerk in Sappemeer plaatsvinden. De uitstekende akoestiek in de kerk heeft landelijke aandacht van musici en heeft door workshops en betrekken van jonge musici uit de gemeente bij uitvoeringen een structurele plek in Midden-Groningen verworven. Het zijn initiatieven die door een vruchtbaar cultuurbeleid tot een verrijking van muziekaanbod in Midden-Groningen kan leiden.
Ook wil ik de muziekschool de notenboom in Sappemeer, noemen zoals de inspreekster ook mooi verwoord heeft, waar kinderen met een beperking muzieklessen kan volgen. Naast het Kielzog moeten ook andere initiatieven, zoals bovengenoemd, ondersteund worden.
Nieuwe en bestaande ontwikkelingen die kan leiden tot een herijking van de bestede cultuurgelden. Dat vraagt flexibiliteit, creativiteit en geeft dynamiek om ten dienste van de bevolking nieuwe en bestaande ontwikkelingen op te pakken binnen de budgetten die we beschikbaar stellen als gemeente. Rol kleine dorpen en kleine kernen vraag wethouder in de visie meenemen kleinere musea en instellingen niet alleen focus op grote instellingen.
In de bijlage’s worden alleen de bezoekersaantallen van het Kielzog genoemd. Dat
achtten wij onvoldoende. De bijlage’s geven wel een mooi overzicht waar de activiteiten plaatsen vinden. De PvdA noemt het lokale in haar betoog. Graag willen we een overzicht van de aantallen bezoekers en subsidiebijdragen aan de verschillende musea en events. Het geeft voor de raad een totaalbeeld waar de cultuurgelden aan besteed worden.


Jan Buurke
ontwerp door: ontwerpwebsites.nl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram